Basit Basınçlı Kap CE Belgesi
BASINÇLI EKİPMANLAR YÖNETMELİĞİ 2014/68/AB KAPSAMINDA ÜRÜN BELGELENDİRMESİ
BU YÖNETMELİĞİN KAPSAMI NEDİR?
PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların ve donanımların tasarımı, imalatı ve uygunluk değerlendirme işlemlerini kapsar.
BU YÖNETMELİK HANGİ ÜRÜNLERE UYGULANIR?
- Kaplar
- Borular
- Basınçlı aksesuarlar
- Güvenlik aksesuarları
- Basınçlı ekipmanın basınç içeren kısımlarına bağlı flanş, nozul, kaplin, destekler, kaldırma
- kulpları ve benzeri elemanları
(Hava Tankı, genleşme tankları, yangın tüpleri, düdüklü tencereler, emniyet ventilleri, borular, buhar kazanları, eşanjörler, endüstriyel otoklavlar vb.)
YÖNETMELİK KAPSAMI DIŞINDA KALAN ÜRÜNLER NELERDİR?
- Herhangi bir akışkanı kıyıya veya açıkta bulunan tesise taşımakta kullanılan boru hatları
- Suyun tedariki, dağıtımı ve boşaltılması için şebekeler ve ilgili ekipmanlar, basınçlı su taşıma boruları, basınç tünelleri, hidroelektrik tesisler için basınç şaftı ve bunların ilgili özel aksesuarlar
- Basit Basınçlı Kaplar (2014/29/AB), Aerosol Kaplar Yönetmeliği kapsamına giren kaplar
- Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliği (2007/46/AT, Tarım ve Orman Araçlarının Tip Onayı ve Piyasa Gözetimi ve Denetimi Hakkında Yönetmeliği (AB/167/2013), İki veya Üç Tekerlekli Motorlu Araçların ve Dört Tekerlekli Motosikletlerin Tip Onayı ve Piyasa Gözetimi ve Denetimi Hakkında Yönetmeliği (AB/168/2013) ile belirlenen araçların işlevleri ile ilgili ekipmanlar
- Kategori I’den yüksek olmayacak şekilde sınıflandırılmış ve Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliği (2009/142/AT), Makine Emniyeti Yönetmeliği (2006/42/AT), Asansör Yönetmeliği (2014/33/AB), Muhtemel Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler ile İlgili Yönetmeliği (2014/34/AB) Tıbbi Cihaz Yönetmeliği, Belirli Gerilim Sınırları için Tasarlanan Elektrikli Ekipman ile İlgili Yönetmeliği (2014/35/AB) kapsamına giren ekipmanlar
- Silahlar, mühimmat ve harp malzemeleri.
- Özellikle nükleer amaçlı kullanım için tasarlanan ve yanlış kullanım sonucunda radyoaktif salınıma sebep olabilecek ekipmanlar.
- Kuyu başı, kontrol patlama önleyiciler, boru manifoldları ve bunların tüm ekipmanlarını içerecek şekilde petrol, gaz veya jeotermal keşif ve sondaj endüstrisinde kuyu basıncını sınırlamak ve/veya kontrol etmek amaçlı yeraltı deposunda kullanılan kuyu kontrol ekipmanı.
- Basıncın belirgin bir tasarım faktörü olmadığı, statik ve dinamik işlevsel etkileri veya diğer işlevsel etkileri karşılayabilecek yeterli dayanıklılık, sertlik veya kararlılığa sahip olan ve buna uygun olarak malzemesi seçilmiş, boyutları belirlenmiş ve üretilmiş mahfazaları ve makineleri kapsayan ekipmanlar:(Türbin ve içten yanmalı motorları içeren motorlar, Buharlı motorlar, gaz/buhar türbinleri, turbo jeneratörler, kompresörler, pompalar ve çalıştırma düzenekleri.
- Fırın soğutma sistemleri, sıcak hava geri kazanıcıları, toz emiciler ve sıcak fırın egzoz gazı temizleyicileri dahil olmak üzere yüksek fırınlar, fırın soğutma, gaz değiştiriciler, eritme, yeniden eritme, gazını alma, çelik, demir ve demir dışı metallerin döküm tepsileri dahil olmak üzere doğrudan tasfiye döküm ocakları,
- Şalt tesisi, şalter kontrol ünitesi, transformatör ve dönen makinalar gibi yüksek gerilim ekipmanları için mahfazalar.
- Elektrik ve telefon kabloları gibi aktarma sistemlerinin muhafazası için basınçlı borular. Gemiler, roketler, uçaklar ve hareket edebilir deniz araçları ile tekneler üzerinde kullanılmak veya bunların hareketini sağlamak üzere kurulmuş olan ekipmanlar.
- Taşıt lastikleri, hava yastıkları, oynamak için kullanılan toplar, şişme botlar ve diğer benzeri esnek muhafazadan oluşan basınçlı ekipmanlar.
- Egzoz ve emme susturucuları.
- Son tüketim için karbonatlı içeceklerin şişe veya teneke kutuları.
- PS x V çarpımı 500 bar x litreden fazla olmayan ve izin verilen maksimum basıncı 7 bar’ı geçmeyen içeceklerin dağıtım ve nakliyesi için tasarlanmış kaplar.
- 24/10/2013 tarihli ve 28801 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik ve 31/12/2012 tarihli ve 28514 sayılı 4 üncü mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan Taşınabilir Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği (2010/35/AB) tarafından kapsanan ekipmanlar ve Uluslararası Denizcilikle İlgili Tehlikeli Madde Kodları ve Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu anlaşmaları tarafından kapsanan ekipmanlar.
- Sıcak su ısıtma sistemindeki radyatör ve borular.
- Sıvının üzerindeki gaz basıncı 0,5 bar’dan fazla olmayan sıvıları depolamak için tasarlanmış kaplar.
BELGELENDİRME MODÜLLERİNİN BELİRLENMESİ?
2014/68/AB kapsamında gerçekleştirilecek Ürün belgelendirme hizmeti için ilk olarak ürünün kategorisinin belirlenmesi gerekmektedir. Kategori belirlemede önemli olan girdiler;
– Ekipmanın türü ( Kazan, Vana, tank vb)
– Ürün Max Çalışma basıncı / Dizayn Basıncı
– Ürün Hacmi – Borulama, Vana vb ekipmanlar için ürün DN değeri( çap değeri)
– Ürün içindeki akışkanın türü (sıvı-gaz / tehlikeli / tehlikesi)
Bu bilgiler doğrultusunda yönetmeliğin EK II sinde yer alan tablolardan ürün kategorisi belirlenir. Belirlenen kategorilerin müsaade ettiği modüllere göre belgelendirme işlemi gerçekleştirilir.
Güvenlik aksesuarları – taşınabilir yangın tüpleri – nefes alma tüpleri, basınçlı pişiriciler – sıcak su üreten katı yakıtlı kazanların kategori değerlendirmesi yönetmelikte özel olarak belirtilmiştir.
Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi için www.tcscert.com adresinden ve 444 31 67 numaralı telefonumuzdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.