Helal Gıda
Helal belgesi nedir?
Helal belgesi veya Hâlal belgesi, islamiyet şartlarına göre(şafi,hanbeli, maliki, Hanefi mezheplerine göre)uygun bir şekilde hazırlanan besin maddelerine verilen bir belge türüdür. Helal sertifikası yahut belgesi İslamiyet dininin kurallarına istinaden yasak olmayan besin maddelerine verilmiş olan milletler arası bir belge türüne denir.
Helal belgesi, güvenilir, dini bilgisi ve bilinci tam olan, işinin ehli ve tarafsız bir kuruluşun, belgelendirmeye tabi olan üretimi incelemesi, dini kaideler, helal standartlarla uygunluk içerisinde üretimin faaliyetinin gerçekleştiğini onamasını ve buna bağlı kalarak, uygun olarak kabul edilirliği olan bir sertifika vermesini barındıran bir uygulama faaliyetleri grubudur. Teknik incelemeler dahilinde teknik olarak yeterli bulunan en az iki Müslüman bireyin fiili incelemeleri ve sistemin sürekliliğini sağlamak maksadıyla bir helal güvence ağına göre yapılmış olan kefalet, şehadettir. Lisanımıza İngilizceden alınan belge aslında Şehadetname anlamı içermektedir ve İslam sentezi açısından bağlayıcı olan bir beyanı meydana çıkartır. Helal gıda sertifikasyonu fıkhı bir husustur.
Gıdalarda koşulu ile beraber, sağlığa uygunluk ve safiyeti de taşıması olan şartlardır. Bu koşullarda verilen belgeye de Helal Belgesi-Sertifikası olarak adlandırılmaktadır. ISO 9001, ISO 22000, PAS 220, FSSC 22000, HACCP gibi gıda ağları bulunmasa da Helal sertifikasına sahip olabilirsiniz.
Kuruluşundan günümüze kalite belgelendirme hizmeti sunan bir firma olarak müşteri odaklı bir felsefe benimsedik. Müşterilerin ihtiyaçlarına Helal belgesi İzmir, Helal belgesi İstanbul, Helal belgesi Ankara, Helal belgesi Bursa, Helal belgesi Adana, Helal belgesi Antalya, Helal belgesi Konya, Helal belgesi Kayseri, Helal belgesi Eskişehir ofislerimiz ile yanıt veren şirketimiz, müşteri memnuniyetini esas almaktadır.
Ayrıca bir kuruluşun Helal Belgesi alması aşağıdaki kazanımları da sağlayabilir;
- Yüzden fala ülkede 2 milyara yaklaşan Müslümanın, çok büyük tüketici yapısı ve helal pazar büyüklüğünün 2 trilyon dolardan fazla olması avantajları,
- Ürüne/hizmete ve üretim alanına nitelik kazandırır, niteliklerin artmasını sağlar,
- Helal sertifikalı ürünlere olan talep artması ile daha fazla ürün/hizmet satışı,
- Global helal zincirinde yer alma,
- Müslümanlar sadece Helal tercih ederken, gayrimüslimler de Helal tercihi yapabilirler,
- Ürünlerin/Hizmetlerin İslami gereksinimlerine veya İslami yaşam tarzına uygun olduğu garanti altına alınır,
- Pazarda konum sağlar,
- Pazarlama kabiliyetini artırır.
Helal Belgelesinin Faydaları
Tüketici güveni
Belgelendirme tüketicilere tercihleri doğrultusunda bilinçli bir seçim yapma olanağını saglar. Ayni zamanda sürekli bir denetim mekanizması ile tüketiciler satın aldıkları gıdaları güvenle tüketilebilir.
Helal belgelendirme, ürünleri, katkı maddelerini, hazırlama ve işleme yöntemlerini, temizlik ve sağlık şartlarını, katı güvenlik kuralları içinde denetleyen tarafsız bir bilirkişi hizmeti sunar.
İhracat ve Rekabet
Helal gıda sektörü son dönemde küresel pazarda giderek önemini artırmaktadır. Helal belgemizi alan firmalar, ürünlerini kuresel helal gida pazarina arz imkanı bulabilecek ve rekabet gucunu arttirabilecektir.
Helal belgelendirmesi, ürünün ve üreticinin Küresel İslam içinde tanınmasını ve tanıtılmasını sağlamaktadır.
Kalite
Bu sertifika, gıda ürününün sadece helal yasası gerekliliklerine uyduğuna değil, aynı zamanda bu ürünün üretiminde gıda güvenliği ve hijyen uygulamalarının da katı bir şekilde uygulandığına işarettir.
Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi için www.tcscert.com adresinden ve 444 31 67 numaralı telefonumuzdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Helal Sertifikası Almak İçin Şartlar
- Domuz ve domuzdan üretilmiş katkı ve gıda maddeleri kullanmıyor olmak,
- Kan ve kandan üretilmiş mamul ve yarı mamuller kullanmamak,
- Kanserojen, GDO’ lu insan sağlığına zararı ispatlanmış, çok sayıda ülke de kullanımı yasaklanmış malzemeleri üretim aşamalarında kullanmamak,
- Hijyenik üretim şartlarına tam olarak uymak,
- Gıda üretim yasal izinlerinin bulunuyor olması,
- Sözleşmeli gıda mühendisinin bulunması,
- Gerekli görülen hallerde yapılacak helal gıda analizlerinde sorun teşkil eden ürünler bulunmaması genel olarak ilk göze çarpacak şartlar olarak ele alınabilirler.
Helal Sertifikası Hakkında Tüketiciler Ne Düşünüyor?
Tüketici yani müşterileriniz helal belgelerine güveniyor mu? Bu konuda yapılan bir anket çalışması toplumun büyük kısmının alışverişlerinde satın alma tercihlerini helal işareti taşıyan gıdaların etkilediğini söylüyorlar. Her doğal köy ürününün helal zannedilmesi, helal konusunun sadece yasak et ve içeceklerle dar görüşle ele alınması tüketicilerin en büyük yanılgısını oluşturuyor.
Tüketicilerin %79’u satın aldıkları ürünlerde işaretlere dikkat ettiklerini belirtirken %13’lük kısmı kararsızlık yaşıyor. Kararsızlıklarının nedeni ise verilen belgelere olan güvensizliklerinden kaynaklanıyor. Ankete katılanların %8’i ise hiç bir şekilde işaretlere bakmadıklarını ifade ediyorlar. Sağlıklı gıda tüketmek amacıyla helal işaretli ürünleri tercih eden tüketicilerde bulunuyor.
Sonuç gözüyle, helal logosu kullanımı hakkı verilerek yapıldığında müşterilerin büyük bölümü için satılan ürünleri cazip hale getiriyor. Tüketici güveni burada en değerli neden. Bu güveni kaybetmemek gerekiyor.